A cukorbetegség olyan betegség, amely akkor fordul elő, amikor a szervezet nem termel vagy nem használja megfelelően az inzulin hormont. Túl sok vércukorszintet (cukrot) okoz a vérben. A cukorbetegség 2 fő típusa van. Az 1-es típusú cukorbetegség akkor fordul elő, ha a szervezet nem termel inzulint. Ezt néha fiatalkori cukorbetegségnek is nevezik, mivel általában gyermekeknél és tinédzsereknél fedezik fel, de felnőtteknél is megjelenhet.

A 2-es típusú cukorbetegség akkor fordul elő, amikor a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy nem használja az inzulint, ahogy kellene. A múltban az orvosok úgy gondolták, hogy csak a felnőttek veszélyeztetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Az Egyesült Államokban azonban egyre több gyermeket diagnosztizálnak a betegséggel. Az orvosok szerint ez a növekedés leginkább azért van, mert több gyermek túlsúlyos vagy elhízott, és fizikailag kevésbé aktív.

Milyen egészséges elhagyásra van szüksége

A Prediabetes akkor fordul elő, ha a vércukorszint magasabb, mint amilyennek lennie kellene, de nem elég magas ahhoz, hogy hivatalosan cukorbetegségként diagnosztizálják. A cukorbetegség előtti nagymértékben növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A jó hír az, hogy ha prediabetes van, az életmód megváltoztatásával megakadályozhatja vagy késleltetheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Ezek közé tartozik az egészséges táplálkozás, az egészséges testsúly elérése és fenntartása, valamint a rendszeres testmozgás.

A tünetek személyenként változnak. A cukorbetegség korai szakaszában nagyon kevés tünet van. Lehet, hogy nem tudja, hogy van-e betegsége. De a szem, a vese és a szív-érrendszer is károsodhat.

Gyakori tünetek a következők:

  • Extrém éhség.
  • Extrém szomjúság.
  • Gyakori vizelés.
  • Megmagyarázhatatlan fogyás.
  • Fáradtság vagy álmosság.
  • Homályos látás.
  • Lassan gyógyuló sebek, sebek vagy zúzódások.
  • Száraz, viszkető bőr.
  • Bizsergés vagy zsibbadás a kezében vagy a lábában.
  • Gyakori vagy ismétlődő bőr, gumi, húgyhólyag vagy hüvelyi élesztőfertőzések.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek inzulinrezisztencia jeleit is mutathatják. Ez magában foglalja a bőr sötétedését a nyak körül vagy a hónaljban, a magas vérnyomást, a koleszterinproblémákat, az élesztőfertőzéseket, valamint a tini lányok és nők kihagyott vagy hiányzó időszakait.

Ha a cukorbetegséget nem kezelik, vércukorszintje túl magasra emelkedik. Amikor ez megtörténik, a tünetek lehetnek légszomj, hasi fájdalom, hányás, kiszáradás, sőt kóma és halál.

Mi okozza a cukorbetegséget

Az 1-es típusú cukorbetegségben a szervezet nem termel inzulint. Ennek oka az, hogy az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy sejtjeit, amelyek az inzulint termelik. Az orvosok nem tudják, miért történik ez. Amikor eszel, a szervezet megváltoztatja a legtöbb étel megemészteni a glükóz (egyfajta cukor).

Az inzulin nevű hormon lehetővé teszi, hogy ez a glükóz belépjen a test összes sejtjébe. Ott használják az energiát. Az inzulint a hasnyálmirigy termeli. 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személynél a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy a test sejtjei nem tudják megfelelően használni az inzulint (inzulinrezisztencia).

Ez a glükóz felhalmozódását okozza a vérben, ahelyett, hogy a sejtekbe költözne. A túl sok glükóz a vérben súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, amelyek károsítják az ereket, az idegeket, a szívet, a szemet és a veséket.

A 2-es típusú cukorbetegség bizonyos kockázati tényezői a következők:

Súly. Az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség egyik legfontosabb kockázati tényezője. Minél túlsúlyos vagy, annál ellenállóbb a szervezet az inzulinra. Ahhoz, hogy megtudja, túlsúlyos-e, beszéljen orvosával. Az egészséges, alacsony zsírtartalmú étrend és a rendszeres testmozgás segíthet fogyni fokozatosan, és tartsa ki.
Kor. A 2-es típusú cukorbetegség kockázata az életkorral növekszik, különösen 45 éves kor után. Bár nem változtathatja meg életkorát, más kockázati tényezőkön is dolgozhat a kockázat csökkentése érdekében.
Családi történelem. Nem változtathatja meg a családi anamnézist, de továbbra is fontos, hogy Ön és orvosa megtudja, hogy a cukorbetegség a családjában fut-e. A cukorbetegség kockázata nagyobb, ha anyád, apja vagy testvére cukorbetegségben szenved. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a családjában valaki cukorbeteg.
Terhesség. A terhességi cukorbetegség egyfajta cukorbetegség, amely csak a terhesség alatt történik. Bár a terhességi cukorbetegség a terhesség után eltűnik, a terhességi cukorbetegségben szenvedő nők mintegy felét 15 éven belül 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizálják.

Meg lehet előzni vagy elkerülni a cukorbetegséget?

Beszéljen orvosával a cukorbetegség kockázati tényezőiről. Bár lehet, hogy nem tudja megváltoztatni mindegyiket, módosíthatja, hogy jelentősen csökkentse a kockázatát.

Bár a cukorbetegség nem gyógyítható, mégis hosszú és egészséges életet élhet. Az egyetlen legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy ellenőrizzék a vércukorszintet. Ezt úgy teheti meg, hogy helyesen eszik, gyakorolja, fenntartja az egészséges súlyt, és szükség esetén orális gyógyszereket vagy inzulint szed.

Lehet, hogy nem tudja, hogy túl magas-e a vércukorszintje, kivéve, ha saját maga teszteli. Előfordulhat azonban olyan gyakori tünetek, mint a gyakori vizelés, a szélsőséges szomjúság, a homályos látás és a fáradtságérzés. Néhány, az élelmiszerektől független tényező magas vércukorszintet eredményezhet. Ez magában foglalja, hogy nem szedi megfelelően az inzulint, túlevés étkezés közben, betegség, hormonális változások és stressz.

Ha túl magas a vércukorszintje és inzulint ad be, előfordulhat, hogy extra adag gyors – vagy rövid hatású inzulint kell bevennie, hogy normalizálódjon. Kezelőorvosa meg tudja mondani, hogy mennyi inzulint kell bevennie a vércukorszintjének csökkentéséhez.

Normális életet élhet jól szabályozott cukorbetegséggel. Azonban meg kell figyelni, hogy a diéta, súly, testmozgás, gyógyszer. Ha nem szabályozza a cukorbetegségét, túl sok glükóz lesz a vérben. Ez súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a szívbetegségeket, valamint az idegek és a vesék károsodását. Ezek az úgynevezett diabéteszes szövődmények.